در ام پی فور عضو شوید برای ثبت دیدگاه، اشتراک کانال ها و ویدیوها.
بعضی از منابع میگویند که قدمت غار کتله خور به ۱۲۰ میلیون سال قبل برمیگردد؛ اما بعضی از منابع دیگر زمان شکلگیری غار را به دوران سوم زمینشناسی یعنی حدود ۳۰ میلیون سال قبل نسبت میدهند. خلاصه که اختلافنظر زیادی درباره قدمت این غار وجود دارد.
اولین کسانی که برای کشف کتلهخور راهی زنجان شدند، گروهی از کوهنوردان و از اعضای باشگاهی به اسم «نیرو راستی» بودند. آنها در بهار سال ۱۳۳۱ بخشهای کوچکی از غار را کشف کردند و یکی از اعضای گروه به اسم «سید اسدالله جمالی» هم برای ثبت رسمی غار اقدام کرد.
همانطور که قبلا گفتم، غار آنقدر بزرگ است که بعضی از کارشناسان تصور میکنند، امکان اتصال آن به غار علیصدر هم وجود دارد. از سال ۱۳۳۱ بهبعد فقط ۳ طبقه از غار کشف شده، درحالیکه تعداد طبقات آن بیشتر از این حرفهاست و به نظر میرسد غار ۷ طبقه داشته باشد.
حالا از میان این ۴ طبقه کشفنشده و آن ۳ طبقه کشفشده، گردشگران فقط اجازه بازدید از یک مسیر حدود ۲کیلومتری را دارند که فقط یکسوم کل غار را تشکیل داده است.
دایناسورها ۲۳۰ میلیون سال پیش، روی زمین پادشاهی میکردند و ۶۵ میلیون سال پیش منقرض شدند؛ اما کتلهخور در طول ۱۲۰ میلیون سالی که از عمرش میگذرد با وجود تغییر و تحولات زیاد، هنوز پابرجاست. شاید پای یکی از این دایناسورها به غار باز شده باشد، کسی چه میداند.
چیزی که کتلهخور را به غاری منحصربهفرد در ایران و دنیا تبدیل کرده، قدمت و وسعت و تعداد طبقهها و همینطور تنوع و کیفیت قندیلهایی است که تا حالا در غار تشکیل شده است. این غار تقریبا با غار علیصدر همسن است؛ اما آهکهای کتلهخور از آهکهای غار علیصدر خالصتر است. همین خلوص باعث شده تا در بعضی جاها نور بیجانی از قندیلها عبور کند که خودش صحنهای رؤیایی برای گردشگران میسازد.